SUOMUN MAAILMANPARANNUSKONEET JA MILANON TRIENNAALI 2019
Suomen Muotoilukasvatusseura Suomu ry valittiin mukaan Aalto Yliopiston tuottamaan Suomi-näyttelyyn Milanon Triennaaliin 2019. Toteutimme näyttelyyn Maailmanparannuskoneita koululaisten kanssa viidellä eri paikkakunnalla. Osa protoista matkasi Milanoon ja osa jäi kotimaahan. Tämän jälkeen Maailmanparannuskoneita on rakennettu atk-romusta myös työpajoissa Helsingissä.
Milanon Triennaalin Everyday Experiments kokonaisuuden virtuaalinäyttely löytyy osoitteesta: everydayexperiments.aalto.fi
Suomun Milano Triennaali 2019 tuotantotiimi: Viivi Lehtonen (tuottaja), ohjaajat: Mari Savio, Paula Susitaival, Panu Hatanpää
Kaupungintalon Helsinki-päivä 2019 tuotantotiimi: Viivi Lehtonen (tuottaja), ohjaajat: Katja Vaahtera, Sonja Antonsalo, Mari Savio, Anna Kokki ja MUTKU-juniorit ohjaajina
Suomen Muotoilukasvatusseuran näyttelyosuus tarjoaa kestävän tulevaisuuden oppimismahdollisuuksia: Mikä on muotoilukasvatuksen rooli kestävässä tulevaisuudessa? Miten voimme opettaa kestävää kehitystä ja tasa-arvoa tuleville sukupolville?
Muotoilun menetelmin keksitään ja testataan mitä kierrätysmateriaaleista voi kehittää ja miten maailmaa voisi parantaa kestävästi. Työpajoissa on syntynyt ja syntyy vielä lukuisia kiinnostavia maailman ongelmia ratkaisevia prototyyppeja.
Maailmanparannuskoneita on nähty Sinebrychoffin taidemuseolla MUTKU-Superstudio tapahtumassa 11.5. sekä Helsinki-päivänä 12.6. Kaupungintalolla.
Syksyllä 2019 Helsinki Design Weekin lasten viikolla on esillä Maailmanparannuskoneiden näyttely. Muotoilun löytöretkellä pääsee myös rakentamaan oman robotin tai vekottimen sekä ideoimaan ratkaisuja parempaan maailmaan tai meidän yhteiseen parempaan ympäristöön.
Lasten uutiset kertoi myös Maailmanparannuskoneiden tarinan: https://www.hs.fi/
“Koululaisten maailmanparannuskoneet pääsivät mukaan Italiassa järjestettävään suureen näyttelyyn.”
MTV3 Uutiset 12.6.2019 (kohdats 11:00-)
“Helsingin kaupungintalolla rakennettiin maailmanparannuskoneita vanhojen tietokoneiden osista. Suomen muotoilukasvatusseura Suomu ry:n järjestämässä tapahtumassa vain lasten mielikuvitus oli rajana.”
SUOMUN MAAILMANPARANNUSKONEET
Suomen Muotoilukasvatusseura Suomu ry valittiin mukaan Aalto Yliopiston tuottamaan Suomi-näyttelyyn Milanon Triennaaliin 2019. Toteutimme näyttelyyn Maailmanparannuskoneita koululaisten kanssa viidellä eri paikkakunnalla.
Everyday Experiments kokonaisuuden virtuaalinäyttely löytyy osoitteesta: everydayexperiments.aalto.fi
Suomun Milano Triennaali 2019 tuotantotiimi: Viivi Lehtonen (tuottaja), ohjaajat: Mari Savio, Paula Susitaival, Panu Hatanpää
Kaupungintalon Helsinki-päivä 2019 tuotantotiimi: Viivi Lehtonen (tuottaja), ohjaajat: Katja Vaahtera, Sonja Antonsalo, Mari Savio, Anna Kokki ja MUTKU-juniorit ohjaajina
Suomen Muotoilukasvatusseuran näyttelyosuus tarjoaa kestävän tulevaisuuden oppimismahdollisuuksia:
Mikä on muotoilukasvatuksen rooli kestävässä tulevaisuudessa? Miten voimme opettaa kestävää kehitystä ja tasa-arvoa tuleville sukupolville?
Näyttelyä varten Suomen Muotoilukasvatusseuran Mutku-pajoissa Helsingissä, Lapinjärvellä, Loviisassa sekä Riihimäellä tehtiin atk-romusta maailman ongelmia ratkaisevia prototyyppeja:
Muotoilun menetelmin keksitään ja testataan mitä kierrätysmateriaaleista voi kehittää ja miten maailmaa voisi parantaa kestävästi. Lasten kanssa käydään läpi heidän näkemystään maailman tilanteesta ja siitä, mitä tulisi korjata, parantaa ja muuttaa. Lapset rakentavat muotoilijoiden avustuksella prototyypit Maailmanparannuskoneista, joiden ideana on kertoa lasten viesti maailmalle ja visualisoida heidän ajatuksensa. Protojen päämateriaali tulee olemaan metalli- ja elektroniikkaromu, sähköjohto ja -teippi sekä puu ja vaneri.
Lasten näkemys paremmasta maailmasta ja sen saavuttamiseksi tarvittavista teoista konkretisoituu Milanon osastolle heidän itse keksimiensä ja omin käsin tekemiensä prototyyppien muodossa.
Osallistuneet koulut:
1. Elias-koulu, Helsinki: Panu Hatanpää, vastuuohjaaja ja muut vastuuhenkilöt Johanna Kurikka ja Viivi Lehtonen
2. Koko Kylän työhuone, Lapinjärvi & Koskenkylän koulu, Loviisa: vastuuohjaaja Pete Rantapää ja muut vastuuhenkilöt Oona Niemelä ja Mari Savio
3. Kuvataidekoulut Riihimäki ja Hyvinkää: Sampo Malin vastuuohjaaja ja muut vastuuhenkilöt Paula Susitaival ja Hilkku Taskinen
Maailmanparannuskoneita on nähty myös Sinebrychoffin taidemuseolla MUTKU-Superstudio tapahtumassa 11.5. sekä Helsinki-päivänä 12.6. Kaupungintalolla. Syksyllä 2019 Helsinki Design Weekin lasten viikolla on esillä Maailmanparannuskoneiden näyttely ja työpajoja.
Lasten uutiset kertoi myös Maailmanparannuskoneiden tarinan: https://www.hs.fi/