Millaisia oivalluksia ja iloa moodboard- ja kollaasityöskentely tarjoaa arkeen ja opetukseen? Oppeja Luovan oppimisen juhlan tapahtumakiertueelta ja kutsu päätöswebinaariin 3.12.2024.
Suomen muotoilukasvatusseura ry Suomu kiersi tänä syksynä Suomea neljällä paikkakunnalla. Vierailimme Tampereella, Mikkelissä, Joensuussa ja Oulussa. Syksyn aikana järjestimme moodboard-lyhytkursseja yhteistyössä paikallisten opistojen kanssa. Lisäksi järjestimme muotoiluoppimisesta kiinnostuneille opetus- ja kulttuurialan ammattilaisille ammattilaisiltoja, joissa kokoonnuttiin yhteen keskustelemaan kivan tekemisen äärellä.
Luovan oppimisen juhlan päätösjuhlaa vietetään tiistaina 3.12. webinaarissa, katso lisätiedot ja ilmoittaudu täällä! Pääpuheenvuorona kuulemme väitöskirjatutkija Chin Chin Wongin (Chinny) esityksen Teachers as Designers.
Neljän paikallisen opiston kanssa yhteistyössä järjestetyillä lyhytkurssilla käytiin läpi tiiviisti moodboardin ja kollaasin erot ja yhteneväisyydet, ja nähtiin muutamia esimerkkejä luovan alan ammattilaisten moodboardeista. Keskustelimme osallistujien kanssa moodboardien ja unelmakarttojen eroista ja kollaasi- ja moodboardtekniikan soveltamismahdollisuuksista opetuksessa. Fyysiset ja sähköiset moodboardit voivat tukea ideointia ja omasta ideasta kertomista myös eri luokka-asteilla. Kuvien tutkiminen, valitseminen ja sommittelu voi auttaa hahmottamaan omaa ideaa ja helpottaa siitä muille kertomista.
Moodboardeja osallistujat tekivät monista eri lähtökohdista: kodin suunnitteluun, omaan elämään ja verkkosivujen ilmeeseen liittyen. Olipa eräs osallistuja lähtenyt myös hakemaan inspiraatiota ja työkaluja oman yhteisönsä yhteiseen kehittämistyöhön. Kurssilaiset lähtivät kokeilevasti tutkimaan materiaaleja ja katsomaan, mitä paperille syntyy. Tekemisen lomassa keskusteltiin esimerkiksi käsillä tekemisen tärkeydestä ja siitä, miten kuvat ja kuvallisuus voivat toimia ajattelun työkaluna ja oppimisen apuna.
Materiaaleina kurssilla ja ammattilaisillan kollaasipajassa olivat lehtileikkeiden lisäksi Tapettitehtas Pihlgren & Ritolalta lahjoituksena saadut ylijäämätapetit ja Cover Storyn maalimallit. Runsas materiaalivalikoima sai kiitosta osallistujilta. Lopuksi moodboard kiinnitettiin Suomun omaan kehykseen, jonka voi laittaa kotona vaikka seinälle sellaisenaan.
Moodboard- ja kollaasitekniikka parantaa tyhjän paperin kammon tehokkaasti. Sommitelmia voi tehdä loputtomasti ennen kuin alkaa liimaamaan, eikä työskennellessä tarvitse olla huolissaan vaikka piirtämisestä, joka voi tuntua haasteelliselta. Erilaiset ihmiset voivat kerääntyä yhteen tämän tekniikan äärelle ja toteuttaa itseään kullekin sopivalla tavalla.
Tapettinäytteet inspiroivat monia. Osallistujilla oli kehykseksi kaksi vaihtoehtoa, perinteinen ja pilvireunainen. Osallistuja on valinnut tehdä moodboardin ilman kehystä.
Kohtaamisia muotoiluoppimisen äärellä
Ammattilaisilloissa pääsimme tapaamaan ja kuulemaan paikallisia opettajia ja ohjaustyön tekijöitä, muotoilijoita ja monia muita asiasta kiinnostuneita. Tampereella saimme vieraaksemme Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdiustys Modus ryn. Mikkelissä pääsimme vierailemaan Designarkistossa, joka on osa Elinkeinoelämän keskusarkisto Elkaa. Designarkisto kertoi ammattilaisillassa oman muotoilukasvatustoimintansa alkamisesta vuonna 2012 ja viimeisimmistä työpajaprojekteista.
Oulun illassa PROTO – Pohjois-Suomalaisten muotoilijoiden yhdistys esitteli yhdistyksen toimintaa ja kertoi tulevista hankkeistaan liittyen Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen. Illan aikana keskusteltiin vilkkaasti esimerkiksi siitä, miten voi ohjata suunnitteluvaihetta oppilaiden kanssa ja mikä erottaa käsityön muotoilusta ja muotoilun taiteesta. Iltojen puheenaiheet muodostuivatkin pitkälle sen mukaan, mikä osallistujia erityisesti kiinnosti. Kysyimme kysymyksiä ja toiveita etukäteen ilmoittatumisen yhteydessä.
Monialaisissa kohtaamisissa puheenaiheiksi ovat nousseet erityisesti luovan oppimisen mahdollisuudet. Eri tekniikat ja menetelmät kiinnostivat osallistujia myös palautteen perusteella. Illoista haettiin uusia ideoita ja menetelmiä muotoilijan ja opettajan työhön. Muiden tapaaminen ja ajatustenvaihto sekä pakoton ja rento yhdessä tekeminen oli merkityksellistä ja tärkeää.
“Kohtaaminen ja yhdessä oleminen on ollut arvokasta tapatumakiertueella. Kollaasin esittelyn yhteydessä ihmiset kertovat itsestään asioita, joita ei välttämättä muuten tulisi kerrottua. Kuvan avulla kommunikointi madaltaa kynnystä ottaa erilaisia asioita puheeksi.” – Siri Lumme, muotoilija, muotoilukasvattaja
Suomulle kiertue on tarjonnut mahdollisuuksia kohdata ihmisiä ja toimijoita heidän kotikentillään. On ollut kiinnostavaa kuulla, mitä muotoiluun ja muotoilukasvatukseen liittyvää on meneillään paikallisesti, ja mitkä asiat ja osa-alueet kiinnostavat erityisesti. Lähdimme kiertueelle oppimaan ja kuulemaan, ja kohtaamisista olemme saaneet ideoita toiminnan kehittämiseen, ja kiertueen kautta on syntynyt uusia yhteistyömahdollisuuksia ja -kumppanuuksia.
Aikuiskohderyhmälle ja ammattilaisille suunnatulle sisällölle löytyi kiinnostusta. Mukana kursseilla ja tapahtumissa oli ihmisiä monilta eri aloilta, esimerkiksi opistojen opettajia, muotoilutaustaisia opettajia, peruskoulun opettajia, palvelumuotoilijoita, visualisteja ja muotoilijoita.
“Oli mahtavaa kuulla opetuksen parissa työskenteleviltä, millaisin monin eri keinoin he herättelevät luovuutta aikuisissa opiskelijoissaan.” – Paula Susitaival, muotoilija
Designarkiston esinearkiston äärellä. Esineiden sisällyttäminen arkistojen kokoelmiin on harvinaisempaa, mutta Designarkistosta löytyy hyllymetrejä aineistolahjoituksina saaduille esineille. Designarkisto sijaitsee Suomen elinkeinoelämän keskusarkistossa Mikkelissä. Kuvassa Designarkiston tietopalvelusihteeri Sari Muinonen ja muotoilija Kati Lähde, etualalla Siri Lumme Suomusta.
Luovan oppimisen juhlan tuottajina toimivat vuonna 2024 Paula Susitaival ja Anna Kokki. Tapahtumakiertueen ohjaajatiimissä olivat mukana tuottajien kanssa Mari Savio ja Siri Lumme. Muuhun kehitystyöhön osallistui lisäksi hallituksen jäsen Maria Mattsson.
Kiitokset
Yhteistyöopistot ja opistojen henkilökunta: Tampereen seudun työväenopisto, Mikkelin kansalaisopisto, Joensuun seudun kansalaisopisto ja Oulu-opisto. Materiaalilahjoitukset: Tapettitehdas – Pihlgren & Ritola Oy, Cover Story Paint. A&DO Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus: kiitos A&DO menetelmäoppaista, joita jaettiin kiertueella osallistujille.
Luovan oppimisen juhlaa on rahoittanut Kordelinin säätiö vuonna 2024.
Teksti: Anna Kokki Tekstin kommentointi: Paula Susitaival, Mari Savio, Siri Lumme Kuvat: Suomun ohjaajatiimi 2024
Vuonna 2017 yhtenä Suomun painopistealueena oli verkostoituminen pohjoismaisten toimijoiden kesken ja muotoilukasvatuksen koulutusviennin pilotointi. Tutustuimme tanskalaisen Index-järjestön toimintaan, osallistuimme Design March Festivaaliin Islannissa ja Norjassa järjestimme workshoppeja yhteistyössä Finnon ja DKS:n kanssa. Tanska: Index o5/2017 Toukokuussa 2017 Suomu sai kutsun tutustua tanskalaisen Index-järjestön toimintaan Kööpenhaminassa. Opintomatkan tarkoituksena oli verkostoituminen ja benchmarkkaus. Sen jälkeen olemme …
Uudet päivämäärät (päivitetty 11.9.2021): Tehdes-leirikoulu 25-26.10.2021, 5.-7.luokkalaisille, Anjalan Nuorisokeskus ja Tehtaanmäen koulu. Tehdes-innovaatiopäivät 4-5.11.2021. Kehittäjien innovaatioleiri on jatkoa elokuun webinaarille. Työpajoissa jatkokehitetään koulun uuskäyttöä arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen näkökulmasta. Tehdes-tapahtumat elo-syyskuussa 2021: Webinaari (suomeksi) 17.8.2021 klo 12-15. Puheenvuorot mm. Aalto-koulujen verkostosta, Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkista ja Suomen Muotoilukasvatusseurasta sekä A&DO Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskuksesta. …
KEVÄT-KESÄ 2020 Pop-tieteen ja SuoMun kesäleirit tulevat jälleen Vuonna 2020 Pop-Tieteen ja Suomun Tiede & muotoilu -kesäleirit järjestetään Tekniikan museolla! Ilmoittautuminen leireille on nyt auki. SYKSY 2019 Tällä hetkellä valmistelemme vuotta 2020 ja kevään toimintaa. Kerhoilmottautumisia ei ole tällä hetkellä auki. Tiedotamme uutisista kerhoihin, tapahtumiin ja muuhun toimintaan liittyen tällä sivulla, Facebookissa ja Instagramissa! …
Työpaja ArkMuoto -festivaalillaAika: 01.02.2024 13:00–14:30Aalto-yliopiston Kandidaattikeskus, Otakaari 1, EspooTyöpajan vetävät Suomun muotoilijat Siri Lumme ja Mari Savio.Ei ennakkoilmoittautumista. Lue lisää ja katso myös muut tapahtumat TÄÄLTÄ. Suomen muotoilukasvatusseuran työpajassa havainnoidaan ja pohditaan yhdessä tilan vaikutusta hyvinvointiin. Työpajassa luonnostellaan ja jaetaan ajatuksia Alvar Aallon suunnittelemassa Aalto-yliopiston Kandidaattikeskuksessa. Työpajaa vetävät Suomun muotoilijat Siri Lumme ja Mari Savio. …
Millaisia oivalluksia ja iloa moodboard- ja kollaasityöskentely tarjoaa arkeen ja opetukseen? Oppeja Luovan oppimisen juhlan tapahtumakiertueelta ja kutsu päätöswebinaariin 3.12.2024.
Suomen muotoilukasvatusseura ry Suomu kiersi tänä syksynä Suomea neljällä paikkakunnalla. Vierailimme Tampereella, Mikkelissä, Joensuussa ja Oulussa. Syksyn aikana järjestimme moodboard-lyhytkursseja yhteistyössä paikallisten opistojen kanssa. Lisäksi järjestimme muotoiluoppimisesta kiinnostuneille opetus- ja kulttuurialan ammattilaisille ammattilaisiltoja, joissa kokoonnuttiin yhteen keskustelemaan kivan tekemisen äärellä.
Luovan oppimisen juhlan päätösjuhlaa vietetään tiistaina 3.12. webinaarissa, katso lisätiedot ja ilmoittaudu täällä!
Pääpuheenvuorona kuulemme väitöskirjatutkija Chin Chin Wongin (Chinny) esityksen Teachers as Designers.
Sukellus moodboardien maailmaan
Neljän paikallisen opiston kanssa yhteistyössä järjestetyillä lyhytkurssilla käytiin läpi tiiviisti moodboardin ja kollaasin erot ja yhteneväisyydet, ja nähtiin muutamia esimerkkejä luovan alan ammattilaisten moodboardeista. Keskustelimme osallistujien kanssa moodboardien ja unelmakarttojen eroista ja kollaasi- ja moodboardtekniikan soveltamismahdollisuuksista opetuksessa. Fyysiset ja sähköiset moodboardit voivat tukea ideointia ja omasta ideasta kertomista myös eri luokka-asteilla. Kuvien tutkiminen, valitseminen ja sommittelu voi auttaa hahmottamaan omaa ideaa ja helpottaa siitä muille kertomista.
Moodboardeja osallistujat tekivät monista eri lähtökohdista: kodin suunnitteluun, omaan elämään ja verkkosivujen ilmeeseen liittyen. Olipa eräs osallistuja lähtenyt myös hakemaan inspiraatiota ja työkaluja oman yhteisönsä yhteiseen kehittämistyöhön. Kurssilaiset lähtivät kokeilevasti tutkimaan materiaaleja ja katsomaan, mitä paperille syntyy. Tekemisen lomassa keskusteltiin esimerkiksi käsillä tekemisen tärkeydestä ja siitä, miten kuvat ja kuvallisuus voivat toimia ajattelun työkaluna ja oppimisen apuna.
Materiaaleina kurssilla ja ammattilaisillan kollaasipajassa olivat lehtileikkeiden lisäksi Tapettitehtas Pihlgren & Ritolalta lahjoituksena saadut ylijäämätapetit ja Cover Storyn maalimallit. Runsas materiaalivalikoima sai kiitosta osallistujilta. Lopuksi moodboard kiinnitettiin Suomun omaan kehykseen, jonka voi laittaa kotona vaikka seinälle sellaisenaan.
Moodboard- ja kollaasitekniikka parantaa tyhjän paperin kammon tehokkaasti. Sommitelmia voi tehdä loputtomasti ennen kuin alkaa liimaamaan, eikä työskennellessä tarvitse olla huolissaan vaikka piirtämisestä, joka voi tuntua haasteelliselta. Erilaiset ihmiset voivat kerääntyä yhteen tämän tekniikan äärelle ja toteuttaa itseään kullekin sopivalla tavalla.
Kohtaamisia muotoiluoppimisen äärellä
Ammattilaisilloissa pääsimme tapaamaan ja kuulemaan paikallisia opettajia ja ohjaustyön tekijöitä, muotoilijoita ja monia muita asiasta kiinnostuneita. Tampereella saimme vieraaksemme Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdiustys Modus ryn. Mikkelissä pääsimme vierailemaan Designarkistossa, joka on osa Elinkeinoelämän keskusarkisto Elkaa. Designarkisto kertoi ammattilaisillassa oman muotoilukasvatustoimintansa alkamisesta vuonna 2012 ja viimeisimmistä työpajaprojekteista.
Oulun illassa PROTO – Pohjois-Suomalaisten muotoilijoiden yhdistys esitteli yhdistyksen toimintaa ja kertoi tulevista hankkeistaan liittyen Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen. Illan aikana keskusteltiin vilkkaasti esimerkiksi siitä, miten voi ohjata suunnitteluvaihetta oppilaiden kanssa ja mikä erottaa käsityön muotoilusta ja muotoilun taiteesta. Iltojen puheenaiheet muodostuivatkin pitkälle sen mukaan, mikä osallistujia erityisesti kiinnosti. Kysyimme kysymyksiä ja toiveita etukäteen ilmoittatumisen yhteydessä.
Monialaisissa kohtaamisissa puheenaiheiksi ovat nousseet erityisesti luovan oppimisen mahdollisuudet. Eri tekniikat ja menetelmät kiinnostivat osallistujia myös palautteen perusteella. Illoista haettiin uusia ideoita ja menetelmiä muotoilijan ja opettajan työhön. Muiden tapaaminen ja ajatustenvaihto sekä pakoton ja rento yhdessä tekeminen oli merkityksellistä ja tärkeää.
Suomulle kiertue on tarjonnut mahdollisuuksia kohdata ihmisiä ja toimijoita heidän kotikentillään. On ollut kiinnostavaa kuulla, mitä muotoiluun ja muotoilukasvatukseen liittyvää on meneillään paikallisesti, ja mitkä asiat ja osa-alueet kiinnostavat erityisesti. Lähdimme kiertueelle oppimaan ja kuulemaan, ja kohtaamisista olemme saaneet ideoita toiminnan kehittämiseen, ja kiertueen kautta on syntynyt uusia yhteistyömahdollisuuksia ja -kumppanuuksia.
Aikuiskohderyhmälle ja ammattilaisille suunnatulle sisällölle löytyi kiinnostusta. Mukana kursseilla ja tapahtumissa oli ihmisiä monilta eri aloilta, esimerkiksi opistojen opettajia, muotoilutaustaisia opettajia, peruskoulun opettajia, palvelumuotoilijoita, visualisteja ja muotoilijoita.
Luovan oppimisen juhlan tuottajina toimivat vuonna 2024 Paula Susitaival ja Anna Kokki.
Tapahtumakiertueen ohjaajatiimissä olivat mukana tuottajien kanssa Mari Savio ja Siri Lumme.
Muuhun kehitystyöhön osallistui lisäksi hallituksen jäsen Maria Mattsson.
Kiitokset
Yhteistyöopistot ja opistojen henkilökunta: Tampereen seudun työväenopisto, Mikkelin kansalaisopisto, Joensuun seudun kansalaisopisto ja Oulu-opisto.
Materiaalilahjoitukset: Tapettitehdas – Pihlgren & Ritola Oy, Cover Story Paint.
A&DO Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus: kiitos A&DO menetelmäoppaista, joita jaettiin kiertueella osallistujille.
Luovan oppimisen juhlaa on rahoittanut Kordelinin säätiö vuonna 2024.
Teksti: Anna Kokki
Tekstin kommentointi: Paula Susitaival, Mari Savio, Siri Lumme
Kuvat: Suomun ohjaajatiimi 2024
Related Posts
Suomun toiminta Pohjoismaissa: Nordic Design Learning community
Vuonna 2017 yhtenä Suomun painopistealueena oli verkostoituminen pohjoismaisten toimijoiden kesken ja muotoilukasvatuksen koulutusviennin pilotointi. Tutustuimme tanskalaisen Index-järjestön toimintaan, osallistuimme Design March Festivaaliin Islannissa ja Norjassa järjestimme workshoppeja yhteistyössä Finnon ja DKS:n kanssa. Tanska: Index o5/2017 Toukokuussa 2017 Suomu sai kutsun tutustua tanskalaisen Index-järjestön toimintaan Kööpenhaminassa. Opintomatkan tarkoituksena oli verkostoituminen ja benchmarkkaus. Sen jälkeen olemme …
Tehdes – Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen tapahtumia Kouvolassa syksyllä 2021! Päivitetty: Uudet päivämäärät
Uudet päivämäärät (päivitetty 11.9.2021): Tehdes-leirikoulu 25-26.10.2021, 5.-7.luokkalaisille, Anjalan Nuorisokeskus ja Tehtaanmäen koulu. Tehdes-innovaatiopäivät 4-5.11.2021. Kehittäjien innovaatioleiri on jatkoa elokuun webinaarille. Työpajoissa jatkokehitetään koulun uuskäyttöä arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen näkökulmasta. Tehdes-tapahtumat elo-syyskuussa 2021: Webinaari (suomeksi) 17.8.2021 klo 12-15. Puheenvuorot mm. Aalto-koulujen verkostosta, Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkista ja Suomen Muotoilukasvatusseurasta sekä A&DO Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskuksesta. …
Tietoa SuoMun kerhotoiminnasta 2019-2020
KEVÄT-KESÄ 2020 Pop-tieteen ja SuoMun kesäleirit tulevat jälleen Vuonna 2020 Pop-Tieteen ja Suomun Tiede & muotoilu -kesäleirit järjestetään Tekniikan museolla! Ilmoittautuminen leireille on nyt auki. SYKSY 2019 Tällä hetkellä valmistelemme vuotta 2020 ja kevään toimintaa. Kerhoilmottautumisia ei ole tällä hetkellä auki. Tiedotamme uutisista kerhoihin, tapahtumiin ja muuhun toimintaan liittyen tällä sivulla, Facebookissa ja Instagramissa! …
SuoMu Aallon viivoilla -tilaluonnostelun työpaja
Työpaja ArkMuoto -festivaalillaAika: 01.02.2024 13:00–14:30Aalto-yliopiston Kandidaattikeskus, Otakaari 1, EspooTyöpajan vetävät Suomun muotoilijat Siri Lumme ja Mari Savio.Ei ennakkoilmoittautumista. Lue lisää ja katso myös muut tapahtumat TÄÄLTÄ. Suomen muotoilukasvatusseuran työpajassa havainnoidaan ja pohditaan yhdessä tilan vaikutusta hyvinvointiin. Työpajassa luonnostellaan ja jaetaan ajatuksia Alvar Aallon suunnittelemassa Aalto-yliopiston Kandidaattikeskuksessa. Työpajaa vetävät Suomun muotoilijat Siri Lumme ja Mari Savio. …